Mayan Adventure tulee nimensäkin mukaisesti sijoittumaan muinaisen Maya-kulttuurin "pääpisteisiin", mm. Meksikoon (Chichén Itzan, Tulum:n ja Palenquen rauniot) ja Guatemalaan (Tikal:n rauniot), sekä niiden ympärille. Ajattelinkin, että olisi ihan kiva kirjoittaa vähän tännekin lyhyesti tuosta muinaisesta Maya-sivilisaatiosta. En aio mitään esitelmää pitää, mutta siis jotain pääpiirteitä :) Tietoa etsiskelin ihan tylsästi netistä eri paikoista, mutta oletetaan nyt, että ne pitävät edes joten kuten paikkaansa.
Maya-sivilisaatio syntyi nykyisessä Meksikossa ja Keski-Amerikan Jukatanin niemimaalla (
Mesoamerikan alue). Varhaisen korkeakulttuurin vaiheet ovat jo ajalta 1500 - 2000 eaa, mutta kulttuuri kukoisti erityisesti 400 eaa - 900 jaa.
Maya-alue vihreällä
Maya-kulttuuri on tunnettu upeista rauniokaupungeistaan. Maya-kaupunkien keskeisimpiä rakennuksia olivatkin pyramidi-tyyppiset temppelit, jotka toimivat mm. uskonnollisten rituaalien harjoittamispaikkoina. Uskonto oli tärkeä osa maya-elämää ja kansan johtajia pidettiin jumalien jälkeläisinä. Temppeleissä suoritettiin myös erilaisia uhrauksia, jossain määrin myös ihmisuhrauksia. Temppelien lisäksi kaupungeissa oli erilaisia kuninkaiden ja ylimysten palatseja.
Uskonnollisten rituaalien lisäksi temppelit ja muut rakennelmat ovat olleet avainasemassa tähtien ja planeettojen tarkkailussa. Mayat olivatkin erityisen kiinnostuneita astronomiasta, taivaankappaleiden liikkeistä ja ajan kulumisesta. Mayat laskivat tarkkaan vuoden pituuden ja ennustivat mm. auringonpimennyksiä. He myös laativat oman kalenterin, jonka alkuhetki on 13. elokuuta 3114 eaa. Eräiden laskujen mukaan maya-kalenterin yksi pitkä ajanjakso (baktun = 144 000 päivää = noin 394 vuotta) päättyy 21-23. joulukuuta 2012. Jotkut "innostuneet" puhuvat jopa, että kyseinen ajankohta on ennuste maailmalopusta. Uskoo ken tahtoo.
Maya-kulttuuri on tunnettu myös omasta kirjoitusjärjestelmästään, joka oli sekoitus erilaisia symboleja, tavuja sekä logogrammeja (logogrammi = kirjoitusmerkki, joka esittää kokonaista kieliopillista sanaa). Suurin osa säilyneistä kirjoituksista on kaiverrettu kivipilareihin (steeloihin). Kirjoituksia on opittu lukemaan tyydyttävästi vasta 1900-luvun lopulla. Numeroiden lukujärjestelmän pohjana oli numero 20 (meillä pohjana on nro 10).
Tuntemattomista ja edelleen kiistellyistä syistä (ylikansoitus, kuivuus, sodat, köyhtyminen, kapinat, kulkutaudit) johtuen suuri osa Maya-kaupungeista luhistui ja hylättiin 800-900 jaa. minkä seurauksena tietysti myös Maya-kulttuuri alkoi hiljalleen hälvetä. Uusia kaupunkeja rakennettiin, mutta kulttuuri ei enää noussut entiseen loistoonsa. Myös espanjalaisten valloitusretki Maya-kansan alueelle (1500-luvulla) tuhosi kulttuurin ja sen kansan nopeasti.
Maya-kansoja on kuitenkin yhä edelleen olemassa. Nykyään maya-kulttuurin alkuperäiskansaa edustaa Guatemalan Quichèn-intiaanit sekä maya-kansat Meksikon, Belizen, El Salvadorin ja Hondurasin valtioiden alueella.