Tervetuloa matkailublogiini
!

Tarkoituksenani on kirjoitella tänne erilaisia matkasuunnitelmia ja tietysti päiväkirjamerkintöjä itse reissunpäältä.

Tavoitteenani ei ole kirjoittaa erityisen hienoin sanakääntein. Kunhan sepustelen perusjuttuja sen kummempia runoilematta! Kirjoituksia yritän elävöittää myös mahdollisimman paljon kuvilla, koska matkakuvat ovat itselleni jonkinmoinen pakkomielle ja ainakin itse tykkään katsella kuvia melkein enemmän kuin lukea kirjoituksia :) Makunsa toki kullakin!

Blogin sisältö-sivulta voit nopsasti katsoa, mitä kaikkea täältä blogista jo löytyy :) Voit myös hypätä suoraan tietyn reissun blogijuttuihin klikkaamalla reissun nimeä tai käyttämällä tunnisteita.



tiistai 8. huhtikuuta 2008

Hatsepsutin temppeli

Hatsepsut oli yksi Egyptin harvinaisista naishallitsijoista. Hän pukeutui usein mieheksi, käytti tekopartaa jne. jotta häntä kunnioitettaisiin enemmän. Hänen valtakauden kerrotaan olleen Egyptin rauhallisimpia. Hatsepsut ei välittänyt sotimisesta vaan halusi rauhaa. Hän kuoli oltuaan hallitsijana yli 20 vuotta.
Hatsepsutin temppelin rakennutti muistaakseni hänen miehensä/rakastajansa tms. hänen kuolemansa jälkeen Hatsepsutin muistoksi. Hatsepsutia ei ole kuitenkaan haudattu kyseiseen temppeliin vaan Kuninkaiden laaksoon, josta muumio on kylläkin siirretty tunnistamisen jälkeen Kairon museoon. (Lähde: Finnmatkojen opas)

Hiukan tietoa Hatsepsutista:
Monet egyptologit pitävät Hatšepsutia yhtenä parhaiten onnistuneista faaraoista. Hän rakennutti satoja temppeleitä ja monumentteja maan halki, korjautti Hyksojen Toisen välikauden aikana aiheuttamia tuhoja ja lisäsi kaupankäyntiä naapurivaltioiden kanssa. Hänen suurin rakennusprojektinsa oli Deir el Bahriin rakennettu valtava Amonille omistettu hautatemppeli Djeser djeseru ("Pyhimmistä pyhin"), jonka suunnitteli arkkitehti Senenmut. Temppeli on vielä tänäkin päivänä nähtävissä Niilin länsirannalla, lähellä Kuninkaiden laakson sisäänkäyntiä. Lisäksi hän laajensi Karnakin ja Luxorin temppeleitä sekä Amonin temppeliä Medinet Habussa. Hatšepsutin kuoleman jälkeen faarao Thutmosis III tärveli useita muistomerkkejä ja poistatti niistä Hatšepsutin nimen.
Hatšepsut rakennutti itselleen haudan Kuninkaiden laakson länsiosaan. Haudasta on löydetty käyttämätön kivinen sarkofagi; sinne ei tiettävästi ole koskaan haudattu ketään. Hatšepsut haudattiin isänsä Thutmosis I:n hautaan (KV20). Haudasta löytyi kaksi sarkofagia, joista toinen kuului Hatšepsutille (säilytetään nykyään Kairon museossa). Hatšepsutin haudan löysi arkeologi Howard Carter vuonna 1903, ja muumio tunnistettiin yli sata vuotta myöhemmin, 27. kesäkuuta 2007. Muumio saatiin tunnistetuksi DNA-testien avulla.
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Hat%C5%A1epsut


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti