Tervetuloa matkailublogiini
!

Tarkoituksenani on kirjoitella tänne erilaisia matkasuunnitelmia ja tietysti päiväkirjamerkintöjä itse reissunpäältä.

Tavoitteenani ei ole kirjoittaa erityisen hienoin sanakääntein. Kunhan sepustelen perusjuttuja sen kummempia runoilematta! Kirjoituksia yritän elävöittää myös mahdollisimman paljon kuvilla, koska matkakuvat ovat itselleni jonkinmoinen pakkomielle ja ainakin itse tykkään katsella kuvia melkein enemmän kuin lukea kirjoituksia :) Makunsa toki kullakin!

Blogin sisältö-sivulta voit nopsasti katsoa, mitä kaikkea täältä blogista jo löytyy :) Voit myös hypätä suoraan tietyn reissun blogijuttuihin klikkaamalla reissun nimeä tai käyttämällä tunnisteita.torstai 9. helmikuuta 2012

Pieniä perusostoksia ja malariajuttuja

Tänään pyöriskelin kaupungilla työvuoron alkua odotellessa ja päätin tehdä niitä pieniä, mutta tarpeellisia ostoksia. Eli mukaan tarttui mm. aurinkorasva, käsidesiä, laastareita, minikoot shampoota ja hoitoainetta, savetteja...Lisäksi kävin nappaamassa mukaani yhdet mustat caprihousut, mitä jo viime shoppailureissulla katselin. Helppo vaate yhdistettynä perustoppeihin. Ja leppoisat, ei kiristä tai purista, eli toimii myös automatkojen aikana.

Meksikon rahhoo eli pesoja kävin myös vaihtamassa pienellä summalla. Onpahan sitten heti alkumatkaksi vähän käteisvaroja. Pitänee ehkä käydä vielä myöhemmin vaihtamassa dollareita.
1 € = noin 16,8 MXN

Sitten ryhdyin vielä pohtimaan, että pitäiskö mun ottaa kuitenkin se malarialääkitys mukaan. Tässä näkyy vähän Väli-Amerikan tilannetta:
Ja vähän tekstiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.

Belize
Enimmäkseen hyvänlaatuista P. vivax -malariaa esiintyy koko maassa. Suurin tartuntavaara on maan länsi- ja eteläosissa. Malarian lääke-ehkäisy yövyttäessä maaseudulla useampi yö: klorokiini (Heliopar) tai meflokiini (Lariam) tai atovakoni + proguaniili (Malarone) tai doksisykliini.

Guatemala
Matkailijan malariariski on pieni. Enimmäkseen hyvänlaatuista P. vivax-malariaa esiintyy ympäri vuoden alle 1 500 m:n korkeudessa. Ei tartuntavaaraa Guatemala Cityssä, Antiguassa tai Lake Atitlanissa. Malarian lääke-ehkäisy yövyttäessä useampi yö riskialueilla: klorokiini (Heliopar) tai meflokiini (Lariam) tai atovakoni + proguaniili (Malarone) tai doksisykliini.

Meksiko
Matkailijan malariariski on pieni. Lähes yksinomaan hyvänlaatuista P. vivax-malariaa esiintyy ympäri vuoden maaseudulla tietyillä alueilla, joilla turistit harvoin käyvät. Tartuntavaara on suurin Chiapasin ja Oaxacan osavaltioissa. Tartuntavaaraa ei ole rannikon turistikohteissa. Malarian lääke-ehkäisy yövyttäessä useampi yö riski-alueilla: klorokiini (Heliopar) tai meflokiini (Lariam) tai atovakoni + proguaniili (Malarone) (ks. tai doksisykliini.

Eli periaatteessa lääkitys ei olisi välttämätön, mutta ottaako riskiä vai ei? :D Pitää kattoo jos sais aikaseks soitella matkailijoiden rokotusvastaanotolle. Luultavasti saisin puhelinreseptin, koska olen syönyt malarianestolääkityksiä (Lariam) useasti aiemminkin. Viimeksi ainakin juttelin vain hetken lääkärin kanssa ja hän sit anto puhelinreseptin ja sitten vain hain lääkityksen apteekista. Helppoa kyllä. Ja Lariamiahan mä kyllä nytkin otan jos jotain otan, koska se on tuttu enkä ole siitä sivuvaikutuksia saanut. No, pitää vielä miettiä asiaa...

2 kommenttia:

 1. Tulee nyt kovasti jälkijunassa, mutta kommentoinpa silti. Me ei otettu Väli-Amerikkaan malarialääkitystä rokotusvastaanoton lääkärin suosituksesta, ja tästä saatiin sit satikutia Guatemalassa. Sairastuttiin tautiin x, jonka kolme eri lääkäriä pohti kuumeettomaksi malariaksi (testejä ei ollut saatavilla). Ihmettelivät sitä, kuinka pönttö pitää olla, että lähtee Tikalille ilman malarialääkitystä - siellä sitä nimittäin on.

  Sit taas toisaalta, tekisin saman varmaan uudelleen. On paha mennä sanomaan näin mistään mitään tietämättä, ettei oikeastaan usko kyseessä olleen malarian, mutta oisin silti vähän taipuvainen näin uskomaan. Joku tosi outo tauti se oli (kovat lihaskivut, täysi ruokahaluttomuus ja oudoimpana superkipeä IHO, joka teki olemisesta kauhian hankalaa), mutta ei selkeästi hengenvaarallista ja siitä selvittiin. :) Olisiko ne malarialääkkeet sitten auttaneet/ehkäisseet, en tiedä. Mutta kalliita ovat, halvoissa on monesti kovat sivuvaikutukset ja Väli-Amerikassa ei ees esiinny sitä tappavaa muotoa malariasta.

  Nyt täällä Aasiassa meillä kaikilla on doksisykliini käytössä, eikä toisaalta kellään ole ollut mitään kummempia sivuvaikutuksia, vaikka on halpislääkkeet. Kunhan nyt siis jaarittelin: ota lääkkeet tai älä ota, kumpikaan päätös tuskin on kuolemaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä vähän muistelinkin, että kirjoittelit blogissa(?) tai jossain, että joku malarian tyyppinen juttu sulla oli. Hmmm...tää on vielä harkinnassa. Joskohan mä maanantaina saisin aikaseks soittaa sinne rokotusvastaanottoon?!! :D Onhan tuo aina vähän "ottaa vai eikö"-tilanne. Afrikkaan oon ottanu sen kummemmin miettimättä, mutta Thaimaan reissulle ei ois varmaan tarvinnu, mutta otin kuitenkin. Mut hyvä tietää etten ehkä kuole :D siis jos siellä ei pitäisi tappavaa versiota edes olla.

   Poista