Tervetuloa matkailublogiini
!

Tarkoituksenani on kirjoitella tänne erilaisia matkasuunnitelmia ja tietysti päiväkirjamerkintöjä itse reissunpäältä.

Tavoitteenani ei ole kirjoittaa erityisen hienoin sanakääntein. Kunhan sepustelen perusjuttuja sen kummempia runoilematta! Kirjoituksia yritän elävöittää myös mahdollisimman paljon kuvilla, koska matkakuvat ovat itselleni jonkinmoinen pakkomielle ja ainakin itse tykkään katsella kuvia melkein enemmän kuin lukea kirjoituksia :) Makunsa toki kullakin!

Blogin sisältö-sivulta voit nopsasti katsoa, mitä kaikkea täältä blogista jo löytyy :) Voit myös hypätä suoraan tietyn reissun blogijuttuihin klikkaamalla reissun nimeä tai käyttämällä tunnisteita.tiistai 15. lokakuuta 2013

3. päivä Köpiksessä: Christiania ja sen ympäristö

Harmaa ja pilvinen päivä, mutta ei sadetta. Jes! Jalat edelleen rikki eilisestä, mutta eiku vaan taas talsimaan ympäriinsä. Sitä vartenhan matkalle lähdettiin :p Päivän suunnitelmana oli käppäillä Christianiaan, joka on keskustan laitamilla sijaitseva vapaakaupungiksi julistautunut alue. Joukko talonvaltaajia ja hippejä otti tämän entisen kasarmialueen haltuunsa vuonna 1971. Vapaakaupungin perustamisesta lähtien Tanskan hallitukset ja vapaakaupunki ovat olleet napit vastakkain ja joskus yrittäneet vääntää sopuakin. Toisinaan on poliisiakin tarvittu ja vapaakaupungin asukkaat ovat ajoittain uhanneet myös Pohjoismaista yhteistyötä.


Christianiaa pidettiin ennen Pohjoismaiden huumekaupan keskuksena ja kannabista kaupataan sekä käytetään siellä hyvin vapaasti nykyisinkin, vaikka huumeet ovat periaatteessa kiellettyjä. Kauppaa tehdään etenkin Pusher streetillä, missä valokuvaaminen ei ole sallittua. Vuoden 2006 Mondon Kööpenhamina-opaskirja kertoo, että huumeiden kaupustelu loppui vuoden 2004 jälkeen Tanskan hallituksen nollatoleranssipolitiikan vuoksi. Eipähän pidä ainakaan enää paikkaansa, sen omat silmämme kertoivat, kun Pusherilla kävelimme. Ihan avoimesti siellä oli myyntipisteitä ja pössyttelijöitä myöskin koko ajan ympärillä. Kuvia en tosiaan ottanut kuin sitten Christianin porttien ulkopuolelta muutamista graffiteista.
Christianilaiset pitävät kaupunkiaan vaihtoehto-onnelana periaatteenaan "jokaisella on vapaus tehdä mitä haluaa kunhan ei loukkaa toista". Alueen naapurit valittavat kuitenkin usein levottomuuksista ja epäsiisteydestä. Vähän epäsiistiä siellä tosiaan olikin joten en ihmettele valituksia. Omalaatuisia, erikoisia, kivoja ja rähjäisiä rakennuksia/hökötyksiä/asumuksia, hippityyppejä ja hyvin selvästi myös sellaisia perusjuopon näköisiä ihmisiä. Toisaalta myös muutamia lapsia (aika vähän kuitenkin) oli esimerkiksi leikkimässä vähän rähjäisessä leikkipuistossa. Jotenkin ne ei oikein tuntunut istuvan siihen ympäristöön, minun silmissä. Mutta mikäs siinä jos vain vanhemmat pitävät jälkikasvustaan huolta jne. Asukkaat maksavat Tanskan valtiolle vedestä ja sähköstä, mutta veroja he maksavat omalle yhteisölleen. Christianiassa asuu noin tuhat asukasta ja vapaakaupungin päättävin elin on yhteisön yleiskokous, jossa kaikilla on lupa puhua.


Alueella järjestetään konsertteja, omat joulumarkkinat ja siellä on paljon kahviloita sekä ravintoloita. Me ei kyllä jääty minnekään kahviloihin istuskelemaan. Käveltiin pääkadulta vähän syrjemmälle ja hiljalleen ulos alueelta. Ei ollu oikein meidän juttu, mutta tulipahan käytyä. Ei oikein tienny missä siellä saisi kävellä ja mitä katsella ettei vaikuta joltain "vakoilijalta" :D Pusherilla olo oli vähän epämiellyttävä. Isoja laumanvartijakoiria juoksenteli vapaana ympäriinsä eikä sinällään kenenkään hallinnassa. No, ihan leppoisia ne kai oli, mutta kuitenkin :D Nojuu, kuten sanoin, tulipahan käytyä.Vuosittain Christiania kiinnostaa 0,5-1 miljoonaa kööpenhaminalaista ja turistia.

(Lähteenä Mondo Kööpenhamina-opaskirja ja Wikipedia)

Ennen Christianian alueelle menoa kävimme Our Savior's-kirkossa, jonka torniin pääsi kapuamaan pientä maksua vastaan. Kävimme siis katselemassa hiukan maisemia Kööpenhaminan ylle :)


Jalat oli kahden päivän runsaan kävelyn ja kirkon portaiden vuoksi ihan hapoilla (älytöntä!) ja päädyimme hyppäämään metroon. Ajeltiin yhden pysäkin verran lähemmäs keskustan pääkatua ja jäätiin terassille lämpölamppujen alle syömään ennen hotellille paluuta. Hotellilla oltiin molemmat ihan poikki! Pää oli ihan tyhjä ja kumpikin halusi vain loikoilla eikä tehdä enää yhtään mitään. Vähän karttaa vilaistiin kuitenkin, että voisko jossain lähellä käydä, mutta ei...ei jaksanut enää ja toisekseen oltiin jo kierrelty nää päänähtävyydet. Kellokin alkoi olla sen verran ettei enää mihinkään museoihin sisällekään voinut lähteä. Niinpä päädyimme rentoutumaan hotellilla ja myöhäisillalla kävimme vielä syömässä. Seuraavana päivänä kotiinlähdön aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti