Tervetuloa matkailublogiini
!

Tarkoituksenani on kirjoitella tänne erilaisia matkasuunnitelmia ja tietysti päiväkirjamerkintöjä itse reissunpäältä.

Tavoitteenani ei ole kirjoittaa erityisen hienoin sanakääntein. Kunhan sepustelen perusjuttuja sen kummempia runoilematta! Kirjoituksia yritän elävöittää myös mahdollisimman paljon kuvilla, koska matkakuvat ovat itselleni jonkinmoinen pakkomielle ja ainakin itse tykkään katsella kuvia melkein enemmän kuin lukea kirjoituksia :) Makunsa toki kullakin!

Blogin sisältö-sivulta voit nopsasti katsoa, mitä kaikkea täältä blogista jo löytyy :) Voit myös hypätä suoraan tietyn reissun blogijuttuihin klikkaamalla reissun nimeä tai käyttämällä tunnisteita.



maanantai 28. tammikuuta 2013

Matkavaatetusjuttuja ja muuta höpinää

Meni niin synkäksi nuo apartheid-jutut, että parempi "haudata" ne taka-alalle ja keskittyä taas joutavanpäiväisiin höpöhöpö-matkajuttuihin. Ei sillä etteikö olisi hyvä tietää vähän matkakohteista ja sen historiasta :) Historia itsessään ei vaan ole ikinä ollut mun juttu. Koulussakin sain historiasta aina kaikista huonoimmat arvosanat. Itse asiassa kyllä mua kiinnostaisi historiallisetkin seikat, mutta jotenkin mikään ei vaan jää päähän. No joka tapauksessa, ei siitä nyt sen enempiä.

Tein vaatetilauksen Ellokselle tuossa pari päivää sitten. Lähinnä tilailin ihan perus t-paitoja sekä pari toppia, lisäksi parit capri-housut. Tilauksen tavoite: saada parit uudet vaatekappaleet edullisesti, koska luultavasti jätän taas osan vaatteista jonnekin matkanvarrelle. Ja onhan nykyisessä vaatekaapissa sen verran vanhoja rytkyjä, että hävettää laittaa niitä aina päälle. Matkakuvissakin on aina samat vaatteet :D
(Kuvat: http://www.ellos.fi)

Vaatekaupoissa pyöriminenkään ei siis ole mun juttu ollenkaan ja yleensä vaan turhaudun siellä. Netin kautta siis tulee osteltua jonkin verran vaatteita. Pari kertaa vuodessa :D eli voisin sanoa etten ole kovin nopeasti tyyliäni muuttava ihminen - tai muutenkaan kovin kiinnostunut vaatteista tai muodista. Nää on taas näitä yksilökysymyksiä. On muuten pitkä penni säästynyt tämänkin asian vuoksi. En voisi kuvitellakaan, että laittaisin vaikka 200 euroa/kuukausi vaateostoksiin! Huh huh. Tokikaan en tuomitse jos joku niin tekee ;) Ja mullahan ei nyt varsinaisesti mitään tyyliä olekaan. Perusvaatteita: farkut + joku neule tms. That's it :D

Matkavaatetukseen farkut eivät ole kuuluneet, koska olen sen verran lämpöisissä maissa reissaillut. Toki jonnekin Euroopan kaupunkilomalle farkutkin pääsis mukaan. Joo eli yleensä matkoilla käytän capreja tai ohuita pellavahousuja. Jälkimmäisiä mulla on siis yhdet ja housut onkin kulkeneet mukana vaikka missä! Ihan huiput päällä, mutta valitettavasti niissä on nyt semmonen 3cm x 3cm reikä vähän sivutaskun yläpuolella. Pitäis jotenkin paikata se! Viime matkalla taisin vaan peittää sen jollain pitkällä paidalla :D Niin ja on mulla ainakin yhet shortsit ja ehkä joku hamonen tai rantamekko yleensä mukana myös. Paitoina menee yleensä topit. En tykkää t-paidoista juurikaan, kun aina sitten hiostaa kainaloita. MUTTA, t-paitoja on yleensä mukana parit kappaleet, koska joissain paikoissa on ihan hyvä peittää vähän hartioita.

Reissukenkiä aion ottaa mukaan ehkä..hmm..kolmet parit. Lenkkarit (viimeksi kannoin mukanani vaelluskenkiä ja olisin pärjännyt ilmankin, vei kamalasti tilaa ja painoi ihan liikaa), urheilusandaalit sekä jotkut läpsyt, joita voin pitää campingalueella ja mm. suihkussa. Oon nyt lueskellut tuota G Adventuresin keskusteluforumia ja siellä suositeltiin ottamaan suihkuläpsyt mukaan. Laitoin myös forumille kyselyä suositeltavista vapaaehtoisista aktiviteeteista ja nyt harkitsen kovasti ainakin lentämistä Victorian putousten yllä ja EHKÄ helikopterilentoa Okavangon suistoalueella! On vaan aika tyyriitä, MUTTA (luultavasti) kerran mä siellä taas oon matkailemassa :) Eli pitää miettiä nyt siltä kannalta sitten.

Pitäiskö tehdä benji-hyppy? Noh, ei pelkoo, en todellakaan aio tehdä! Yksi onnettomuushan tapahtui uuden vuoden aattona 2011-2012, kun australialainen (tällöin) 22-vuotias nainen hyppäsi sillalta benjihypyn ja köysi napsahti poikki. Nainen putosi Zambezi-jokeen, jossa on myös paljon krokotiileja. Kuin ihmeen kaupalla nainen selvisi putouksesta, krokotiileista ja joen pauhuista hengissä ja ruhjeilla! Tässäpä lyhyt video onnettomuudesta. Huh huijaa! Riskithän on aina olemassa..ei sitä vaan ikinä usko, että itselle kävisi jotain!


Kyselin myös forumilta, onko campingalueilla wi-fi- yhteyksiä miten hyvin. Kuulemma joissain paikoissa on, mikä on ihan jees. Telttaan mahtuu kuulemma pari ihmistä punkkaamaan sekä pari matkalaukkua ihan kivasti. Aion muuten taas ottaa mukaani Tatonkan enkä rinkkaa. Joissain campingpaikoissa on myös kuulemma uima-allas ja lähes kaikissa joku pikkubaari, josta saa ainakin juotavaa ostettua. Ruuasta en tiedä. No, meidän matkaanhan sisältyy aamiainen, lounas ja päivällinen eli en usko, että tarttee kamalasti muuta ruokaa ostella. No, ehkä jotain välipaloja..tai iltapaloja. Mähän oon vähän semmonen ilta-/yösyöppö. Tosin matkalla tuskin kukun ylhäällä yötämyöten kuten kotona -.- Veikkaan, että on sen verran väsyny iltaisin, että hyvin nukuttaa aiemminkin. Ja mitä nyt aiempia reissuja muistelen, niin eipä oo kovin myöhään tullu valvoskeltua.

Uutta kännykkää oon räpeltänyt ja koittanut tutustua ominaisuuksiin. OneNote-sovellukseen oon tallettanut muistiinpanoja erilaisista matkajutuista esim.
  • matkaohjelma
  • rahanvaihtojuttuja
  • G:n yhteystiedot jos tulee jotain hämminkiä esim. matkatavaroiden kanssa
  • muita yhteystietoja
  • kuvakopiot mm. passista, keltakuumerokotetodistuksesta, majoitusvarauksista...
  • lista vapaaehtoisista aktiviteeteista
  • kartat Pariisin lentokenttäterminaaleista :D (etten eksy, hah)
jne. Pitäis vielä vähän lisäillä matkamusaa ja sen semmottii. No, tässä oli nyt edes vähän juttuja taas vaihteeksi. Tuntuu, että blogi on osittain jäänyt vähän unholaan, mutta se johtuu taas siitä, kun ei tartte itse suunnitella juurikaan :) Ainiin, tänne bloggeriin ei pysty lähettämään kuvia suoraan Windows8- puhelimesta (perhana), mutta tuossa blogitekstien yläpuolella (kartan alapuolella) on linkki mun julkiseen Skydrive-kansioon, jonne pystyn lähettämään kuvia matkanvarrelta :) Eli sieltä tulee löytymään ainakin joskus jotain kuvia, toki facebookiin tulee varmaan myös laiteltua, mutta se onkin sitten ihan vain fb-tutuille. Enkä mä sinnekään halua hirveästi postailla juttuja, mieluummin tänne ja sit kuvat erikseen.

By the way, matkustusilmoitus tehty reissukohteista ja ajankohdista. Mielestäni hyvä tehdä varuilta, joten suosittelen. Ilmoituksen pääsee tekemään tästä.



sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Apartheid/rotuerottelu Etelä-Afrikassa


Kirjoitin tuonne Etelä-Afrikan tietoihin kohtaan "historia", että kirjoittaisin jotain tästä apartheid-politiikasta, joka vallitsi Etelä-Afrikassa vuosina 1948-1991. Apartheid:lla tarkoitetaan siis lyhyesti sanottuna rotuerottelua ja se tarkoitti käytännössä sitä, että kansa jaettiin eri roturyhmiin mikä johti tiettyjen rotujen syrjimiseen ja sortamiseen. Sen tarkoituksena oli mm. säilyttää valkoisten etuoikeutettu asema (sosiaalinen ja taloudellinen) sekä varmistaa halvan mustan työvoiman saatavuus.

Kuva täältä:  

Apartheidin "perusteet" ovat jo jossain 1800-luvulla, mutta en nyt mene ihan niin syvälle. Tässä siis hiukan tietoa, mitä vuoden 1948 jälkeen, apartheid:n syntyaikoina, tapahtui. Juttuja olen kerännyt tylsästi Wikipediasta eli nämä eivät ole käsialaani. Olen koittanut napata tähän jotain pääkohtia, jotta lukija saa jonkinmoisen käsityksen asiasta mikäli ei ole aiemmin perehtynyt aiheeseen.


Toisen maailmansodan jälkeen vuoden 1948 vaaleihin Kansallispuolue lähti kampanjoimaan uuden Apartheidiksi kutsumansa politiikan puolesta. Se ajoi rotujen välisten avioliittojen kieltämistä ja maassa olevien intialaisten välitöntä kotiuttamista Intiaan Etelä-Afrikalle "vieraina elementteinä". Kansallispuolue lupasi myös turvata "valkoisten työläisten edut ja työmahdollisuudet valkoisten alueilla", ja sen vaalikampanjassa käytettiin iskulauseita kuten Swart gewar (musta vaara) ja Die kaffer op sy plek (Kafferi sinne minne kuuluukin). Puolue voitti vaaleissa parlamentin enemmistön, vaikka saikin alle puolet annetuista äänistä, ja muodosti hallituksen Daniel François Malanin johdolla. Eräs Malanin hallituksen ministereistä oli Jan de Klerk, Etelä-Afrikan tulevan presidentin Frederik de Klerkin isä.

Kansallispuolue alkoi toteuttaa uutta politiikkaansa nopeasti noustuaan valtaan. Jo vuonna 1950 säädettiin väestö- ja rekisteröintilaki (Population Registration Act), jossa esitettiin menetelmä kaikkien eteläafrikkalaisten rodun määrittelemiseksi ja rekisteröimiseksi ja joka toimi kaiken myöhemmän apartheidlainsäädännön pohjana. Lain perusteella kaikki Etelä-Afrikan kansalaiset rekisteröitiin joko valkoisiksi, värillisiksi tai alkuasukkaiksi. 

Kuva täältä:  

 Uusi kategoria "aasialaiset" lisättiin lakiin vuonna 1959 maan intialaisia varten. Ihmisen rodun määrittelyn perustaksi otettiin "yhteisön hyväksyntä" ja sitä laajennettiin myöhemmin ottamaan lukuun henkilön ulkonäkö ja sukujuuret, jotta voitiin estää vaaleiden afrikkalaisten "esiintyminen" valkoisina. Alkuasukkaan erottamiseksi värillisistä käytettiin muun muassa seuraavia perusteita:

  1. henkilön hiusten tarkka tutkiminen
  2. muun karvoituksen ominaisuudet
  3. ihon värisävy
  4. kasvonpiirteet
  5. kotikieli ja erityisesti afrikaansin taito
  6. naapurusto, ystävät ja tuttavat
  7. työ
  8. sosiaalinen asema ja luokka
  9. ruokailutottumukset
Lain täytäntöönpanoa varten tarvittiin yksinkertainen menetelmä, jolla kansalaisen rotu voitiin tarkistaa milloin hyvänsä. Jo vuosisadan alkupuolelta asti mustat miehet olivat tarvinneet "passit" liikkuakseen ja oleskellakseen määrätyillä valkoisten alueilla, mutta lain käytännön täytäntöönpano vaihteli eri provinsseissa.  

Vuoden 1952 passien poisto ja dokumenttien koordinoimislaki (Abolition of Passes and Co-ordination of Documents Act) ja alkuasukaslakien muutoslaki (Native Laws Amendment Act) säätivät passit pakollisiksi koko Etelä-Afrikan alueelle. Lain perusteella myös afrikkalaiset naiset joutuivat kantamaan passia, eikä kukaan afrikkalainen saanut oleskella millään kaupunkialueella 72 tuntia pidempään ilman todistusta siitä, että oli laillisessa työsuhteessa. Lisäksi lain mukaan kukaan afrikkalainen ei saanut asua kaupungissa ilman, että oli syntynyt siellä, asunut siellä yhtäjaksoisesti 15 vuotta tai työskennellyt samalle työantajalle 10 vuoden ajan. Vanhojen passien tilalle tuotiin uudet henkilöpaperit, jotka sisälsivät valokuvan, henkilötiedot, työhistorian, listan maksetuista veroista ja tiedot heimoreservaatista, joka oli henkilön "kotimaa". Henkilöpapereiden puuttuminen oli rikos, josta saattoi saada vankeusrangaistuksen.

Kuva täältä:  

Vuoden 1949 seka-avioliittojen kieltolain (Prohibition of Mixed Marriages Act) jatkoksi, joka kielsi rotujen väliset avioliitot, säädettiin vuonna 1950 moraalittomuuslaki (Immorality Act), joka kielsi kaikki sukupuolisuhteet valkoisten ja muiden ryhmien välillä. Vielä laajemmat vaikutukset oli samana vuonna säädetyllä ryhmäaluelailla (Group Areas Act), joka määritteli kaikki maa-alueet rodun mukaan. Laki antoi hallitukselle vallan julistaa jokin alue kuuluvaksi jollekin tietylle ryhmälle ja poistaa muihin ryhmiin kuuluvat asukkaat alueelta väkivalloin. Lakia sovellettiin pian muun muassa Johannesburgin Sophiatownin alueelle, joka oli ollut yksi kaupungin vanhimpia mustia asuinalueita. Hallitus julisti sen valkoiseksi, ja noin 100 000 asukasta siirrettiin kolmentoista mailin päässä sijaitsevalle uudelle alueelle.


Kuva täältä:  

Apartheid-järjestelmän keskeinen piirre oli niin sanottu "suurapartheid". Siinä eri roturyhmille pyrittiin luomaan omat itsenäiset kotimaansa, joissa niiden oli määrä "kehittyä itsenäisesti". Etelä-Afrikkaan perustettiin kymmenen mustien kotimaata eli bantustania. Myös asuinalueet, rakennukset, palvelut ja julkiset tilat luokiteltiin rotujen mukaan. 



Kuva täältä: 


Sharpevillen verilöyly vuonna 1960. Lisätietoa lyhyesti:
 
Kuva täältä:  

 

 Ja sitten pari aiheeseen liittyvää videota:




Joitain tarinoita aikakaudella eläneiltä kansalaisilta:


Etelä-Afrikan tasavalta/Etelä-Afrikka



Sijainti: Afrikan mantereen eteläkärki, Atlantin ja Intian valtameren välissä
Pääkaupunki: Kapkaupunki (lakiasäätävä), Pretoria (hallinnollinen) ja Bloemfontein (juridinen)
Rajanaapurit: Namibia, Botswana, Zimbabwe ja Mosambik. Lisäksi Etelä-Afrikka kietoutuu kahden itsenäisen valtion, Lesothon ja Swasimaan, ympärille.



Asukkaita: yli 49 miljoonaa
Kieli: 11 virallista kieltä mm. afrikaans, englanti, zulu ja swazi
Aikavyöhyke: UTC +2
Historia: mm. apartheid-politiikka (tästä lisää seuraavassa postauksessa)
Rahayksikkö: randi (ZAR) 1 euro vastaa noin 10 randia
Ilmasto: vaihtelee alueittain, sisämaassa kuivaa aroa ja autiomaata (Kalahari). Lounaassa välimerenilmasto (kuumat ja kuivat kesät, sateiset talvet)

(kuva lipusta ja kartasta + tekstiä from Wikipedia)

torstai 24. tammikuuta 2013

Kuulumisia, hankintoja ja matkalukemista

Aika senkun rientää ja matka lähestyy :) Viisumiasiat pitäisi olla nyt kunnossa kaiken järjen mukaan. Sambia on ainut maa, jonne tarttee viisumi ostaa ja sen pitäisi onnistua sitten rajalta. Huomenna pitäisi lääkärin soitella ja malarialääkitysasia on sitten ok. Matkavakuutustodistuksen olen pyytänyt Pohjolalta englanninkielisenä versiona ja sitä odottelen saapuvaksi lähipäivinä.

Mitäpä muuta? No, tänään vietin sairauslomaapäivää, kun leikkasin eilen töissä sormeeni ja piti hakea siihen pari tikkiä päivystyksestä. Hyvä minä! 28 vuotta selvisinkin ilman hoitoa vaativia tapaturmia ;) Tästäkö se alamäki alkaa? Kävin siis tänään hiukan kaupungissa pyörähtämässä samalla kun vein saikkulappua töihin.

Apteekista kävin hakemassa kaikenlaista "pikkukrääsää", kummasti noihinkin saa rahaa palamaan :D No, ei tullu yllärinä. Onhan tää jo tuttua puuhaa. Varustaudunkohan liikaa? No, toisaalta kyllä nää kaikki hankinnat on musta ihan tarpeellisia ja hyvä olla varuilta olemassa. Tokihan paikanpäältäkin voisi hommata, mutta kun nyt en tiedä yhtään miten syrjässä camping-paikkamme ovat. Jos tulee tarve niin ikävä sitten alkaa etsimään apteekkia siellä.
  • maitohappobakteerit
  • imodium tai sen tapainen lääke varuilta
  • Zyrteciä jos vaikka käy kuten Meksikossa (silmään pisti joku ötökkä kai ja silmä muurautui melkein kiinni, allergialääke auttoi)
  • rakko- ja peruslaastareita
  • korvatulppia
  • bacibactia jos käy kuten Tansaniassa (sain jalkaani jonkun haavan kautta tulehduksen, joka alkoi mukavasti leviämään isommaksi ja isommaksi)
  • elastisia sidostarpeita ja haavasidoksia (myös tähän mun sormen tilanteeseen sekä matkalle, haavasidokset oli myös jees tuohon jalkaepisodiin Tansaniassa)
  • särkylääkkeitä (tietty)
Sokokselta hain myös muutamia juttuja mm. savetteja kaikenlaisiin tarpeisiin (yövytään pari yötä keskellä ei mitään eikä siellä ole edes vessoja saatikka suihkua), käsidesiä ja suihkutettavaa aurinkorasvaa pari purnukkaa (30sk ja 20sk). Kotoa kaapista löytyi hyttyskarkotetta ja hydrokortisoonia, jota voi käyttää vaikka önniäisten puremiin, puhdistavia kosteuspyyhkeitä sekä muita perusjuttuja.

Mitähän vielä...no, uuden puhelimen (jota olen jo hiukan oppinut käyttämään) OneNote-sovellus kertoo, että vielä pitäis hommata mm. battereita otsa- ja taskulamppuun, muistikortti kameraan (ehkä), huulirasva, aurinkolasit, pelikortit tms, matkafrisbee/pieni pallo ja Lonely Planet Southern Africa (iso ehkä). Niin ja ehkäpä jotain vaatteita -.-

Lueskelin äskettäin läpi erään keskusteluforumin "suosittele kirjaa-ketjua" ja mm. sieltä poimin muutamia vaihtoehtoja matkalukemiseksi. No, yllättäen ;) meninkin samantien hoitamaan asian kuntoon eli tilaamaan lukemista Bookplus-verkkokaupasta. En tiedä, lähteekö kaikki kirjat mukaan matkalle. Viimeksi taisin ottaa mukaani kolme kirjaa, joista luin ehkä yhden. Tai ehkä kaksi. Muistaakseni lupasin itelleni etten roudaa enää turhaan monia kirjoja mukaani, koska en niitä sitten lue, MUTTA toisaalta...nyt tulevalla matkalla on luultavasti enemmän aikaa lukea kuin aiemmilla matkoilla. Ehkä. Luulen. :D 

Joka tapauksessa tässäpä nämä kirjat:

(Kuva Bookplus:n sivuilta ja teksti Wikipediasta)

Leijapoika (engl. The Kite Runner) on Khaled Hosseinin esikoisromaani vuodelta 2003. 
Leijapoika on eeppinen tarina isistä ja pojista, ystävyydestä ja petturuudesta. Se on ensimmäinen länsimaissa mittavaa suosiota saanut afganistanilaissyntyisen kirjailijan teos. Kirja antaa lukijalle värikkään kuvan Afganistanin kulttuurista, perinteistä ja elämästä niin Afghanistanissa kuin maahanmuuttajina Yhdysvalloissa. Vaikka Hosseinin kuvauksessa sotaa edeltävästä ajasta Afganistanissa on tiettyä nostalgiaa, hän ei kuitenkaan peittele silloisenkaan yhteiskunnan epäkohtia: rotuvihaa, luokkaeroja, nepotismia ynnä muuta. Hänen kuvauksensa Talibanin ajasta, josta monet länsimaiset lukijat ovat saaneet tietoja ainoastaan joukkotiedotusvälineistä, on inhimillisesti järkyttävä ja koskettava, sillä se on esitetty yksilön näkökulmasta.

Olen lukenut kyseisen kirjailijan "Tuhat loistavaa aurinkoa" Turkin matkalla ja tykkäsin kovasti! Siksi haluan lukea nyt myös tuon esikoisteoksen :)

(Kuva ja teksti Bookplus:n sivuilta)

Room (suom. Huone) on riipaiseva kertomus viisivuotiaasta Jackista, joka asuu yhdessä, lukitussa huoneessa äitinsä kanssa. Pienen pojan äänellä kerrottu tarina vie mukanaan - vuoroin itkettää, vihastuttaa ja hymyilyttää.Tarina alkaa Jackin hauskasta viisivuotissyntymäpäivästä, ja vasta vähitellen lukijalle selviää totuus äidin ja pojan elämästä. Äiti on kidnapattu seitsemän vuotta sitten ja on siitä lähtien ollut väkivaltaisen miehen vankina pihavajassa, jossa on tarjolla vain rajallinen määrä ruokaa ja tarvikkeita. Äiti on kuitenkin onnistunut rakentamaan pojalleen täyteläisen elämän, josta ei puutu virikkeitä eikä rakkautta.Huone, jossa Jack ja Äiti asuvat, on reilut kolme metriä kanttiinsa ja siinä on kattoikkuna ja lukittu ovi. Jack katsoo mielellään televisiota ja tykkää piirroshahmoista, mutta tietää, että mikään ruudulla näkyvä ei ole todellista. Vain hän itse, Äiti ja Huoneessa olevat esineet ovat totta. Järkyttävästä aiheestaan huolimatta kirja onnistuu olemaan toiveikas, hauska ja elämänmyönteinen.


(Kuva ja teksti Bookplus:n sivuilta)



Totta, Riikka Pulkkinen. Vetovoimaisen tekijän puhutteleva romaani muistin pettävyydestä, valheen armollisuudesta ja rakkaudesta.Elsa tekee kuolemaa. Martti ja Eleonoora yrittävät totutella ajatukseen puolison ja äidin menettämisestä, vaikka suru painaa kyyryyn. Äidin olemassaolon haurastuessa katoaa Eleonooran lapsuudenmuistoiltakiinnekohta.Tyttärentytär Anna unohtaa itsensä helposti ohikulkijoiden kohtaloihin. Maailma on hänelle kertomuksia täynnä. Sattumalta Anna saa tietää Eevasta, josta isovanhemmat ovat vaienneet vuosikausia. Eevan unohdettu tarina avautuu kerros kerrokselta. Perheessä lastenhoitajana toimineen nuoren naisen ääni vie 60-luvun alkuun, aikaan, jolloin pieni pilleri oli jo keksitty, muttei vielä uusia iskulauseita. Auki kiertyvät äitien ja tyttärien tarinat, joissa muisti pettää, koska se on armollinen vaihtoehto.


Ja sitten hiukan eroottis-sävytteinen teos, jota on paljonkin kehuttu ja tullut suosituksi ympäri maailmaa. Pitäähän se sitten lukea!

 
(Kuva ja teksti Bookplus)


Fifty Shades Sidottu, E L James. Eroottisen sensaatiotrilogian avaus - tämä on se kirja, josta kaikki puhuvat! Kokematon opiskelijatyttö kohtaa salaperäisen, viileäkatseisen miljonäärin. Heidän välilleen roihahtaa kiihko, joka mullistaa molempien käsityksen intohimosta.

torstai 10. tammikuuta 2013

Uusi puhelin,uudet kujeet!

Kävin sit tänään hommaamassa uuden puhelimen. Olin vähä katellu tota uutta Lumian 920-mallia, mutta sitä olis joutunu odottelemaan huonon saatavuuden vuoksi. Otin sitten lopulta Lumian 820, kun tän sai heti mukaan. Ehdinpä tähän nyt totuttelemaan ennen reissuakin :) Tässä nyt vähän testailen, miten tää kirjottaminen luonnistuu.

Reissuun alle 2 kuukautta aikaa! Tilatut tuotteet hain tänään postista, pikkuretkiä suunniteltu Cape Towniin ja semmosta pientä. Ehkä myöhemmin lisää, tää on tosiaan vaan tämmönen harjotusviesti :D